Soalan Latihan Matematik Tahun 2

Soalan Latihan Matematik atau Latih Tubi Matematik

Soalan Latihan Matematik atau Latih Tubi Matematik ini disediakan untuk membantu murid-murid. Diharapkan koleksi soalan latihan ini akan memudahkan ibubapa dan guru untuk memberi latihan kepada murid dalam membantu meningkatkan kemahiran dan pengetahuan mereka di dalam subjek MatematikUntuk mendapatkan Soalan Latihan Matematik atau Latih Tubi Matematik Tahun 2 ini, anda boleh klik link berikut dan download.

Selamat mencuba..


Download di sini :

Latihan Topikal Matematik Tahun 2

Unit 1 – Nombor Hingga 1000
Unit 2 – Tambah
Unit 3 – Tolak
Unit 4 – Darab
Unit 5 – Bahagi
Unit 6 – Pecahan
Unit 7 – Perpuluhan
Unit 8 – Wang Hingga RM 100
Unit 9 – Masa Dan Waktu
Unit 10 – Panjang
Unit 11 – Berat
Unit 12 – Isipadu Dan Cecair
Unit 13 – Ruang


Latih Tubi Matematik Tahun 1

Untuk mendapatkan latihan matematik Tahun 1, anda boleh klik link berikut


Kaedah latih tubi boleh jadi membosankan jika ianya dilakukan secara berterusan. Kaedah ini boleh menjejaskan tumpuan murid-murid. Oleh itu , untuk mengelak kebosanan dan kurangnya konsentrasi murid, pelbagai bentuk latih tubi boleh digunakan seperti:

  • mengadakan kaedah latih tubi secara pertandingan dalam kumpulan atau individu, iaitu siapa yang dapat menjawab sesuatu pertanyaan guru tentang sesuatu berkaitan dengan kemahiran, markah akan dikira dan dihimpun dan kemudian dibandingkan dengan kumpulan atau individu yang lain yang terlibat.
  • bagi murid yang kurang daya saing, kaedah latih tubi boleh dijalankan dengan cara memegang peralatan dan menyebutnya, dari aspek nama peralatan tersebut, fungsi, cara penggunaan, cara menyimpan, cara untuk menggelakkan diri dari kecederaan akibat penggunaan peralatan dan sebagainya.

Sebenarnya seseorang murid itu boleh juga membantu rakan mereka dalam kaedah latih tubi ini selain daripada guru dan ibu bapa. Jadi, latih tubi antara satu kaedah yang penting dalam mengajar murid khas bermasalah pembelajaran untuk memahami apa yang diajar.


6 Tips Untuk Cepat Kuasai Matematik!


1. Selalu membuat latihan. Boleh buat secara harian.
2. Luang masa minimum 10 minit untuk membuat latihan secara bertulis atau lisan (congak atau hafalan sifir)
3. Hafal sifir kerana sifir adalah yang penting.
4. Mulakan latihan soalan yang aras rendah dahulu.
5. Sentiasa membuat latihan yang sama atau latihan yang hampir sama walaupun murid sudah pandai jawab. Latihan berulang ini untuk meningkatkan kecekapan dan kepantasan murid.
6. Pastikan murid Tahun 1 dan 2 telah mahir asas operasi tambah dan tolak. 

Catat Ulasan

2 Ulasan